Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

На пръв поглед водният заек не се различава от останалите.

Струва си обаче да го опознаем по-добре, тъй като уникалната му способност да плува веднага става очевидна, избягвайки във водата от хищници.

Нека научим повече за това интересно и необичайно животно.

Външно описание

Водният заек (лат. Sylvilagus aquaticus) е голям бозайник от семейството на Зайцев. Неговите външни характеристики са:

  • цвят - от червено-кафяв до тъмен с кафяви и черни петънца; корем, предна повърхност на шията, долната част на опашката - бяла; около очите е светлокафяв пръстен;
  • вълна - мека, дълга, пухкава;
  • тяло - закръглено, силно, пропорционално;
  • главата е голяма, овална;
  • очи - големи, овални, черни;
  • уши - малки или средни;
  • крака - дълги, широки, задни много по-големи;
  • дължина на тялото - 45–55 cm;
  • дължина на опашката - 50–74 mm;
  • тегло - 1.6–2.7 кг.
Дългата опашка помага на водния заек свободно да се хване, като променя посоката, като избягва опасността. Заострените предни зъби служат като отлично средство за ядене на зелени клонки. Между другото, двата дълги предни зъба са постоянно шлифовани и продължават да растат през целия живот.

Знаеш ли? Когато се появи хищник, водният заек се движи по суша в зиг-заг, опитвайки се да заплита следите, а във водата потъва напълно, оставяйки само носа на повърхността. Въпреки това, той не може да остане във водата за дълго време, следователно, след като е отишъл от преследването, той веднага се връща в земята.

Начин на живот, хранене, възпроизвеждане

Животното е нощно, крие се през деня в гъсталаци на висока трева, дървета, под храсти или други заслони, и само с настъпването на мрака отива в търсене на храна.

Основните му врагове са големи хищници - вълци, диви кучета, алигатори. Бягайки, заекът може да достигне скорост до 48 километра в час.

местообитания

Животното живее в южната и югоизточната част на САЩ в Алабама, Тексас, Луизиана, Мисисипи, Флорида и Южна Каролина. За дома си избира влажните зони с водни басейни и блата и подрежда гнездо в естествените ниши: често го поставя в кухите стволове на паднали дървета, облицовани с трева и собствените си.

Водният заек е много трудно да се срещне в естествени условия, тъй като отличният слух и миризма позволява на животното да чуе непознат във времето и да се скрие от любопитни очи. Това животно принадлежи към териториалното - мъжкият контролира площта от 0.1 до 0.8 км и обозначава границите на своите притежания с тайна, разположена върху брадичката му.

Важно е! Блатовият заек живее в същия район, но е доста трудно да ги обърка, тъй като блатото е много по-малко и по-бързо.

Какво се храни

Водният заек се храни с цялата налична зелена храна:

  • листа на дървета;
  • прясна трева;
  • водни растения;
  • зеленчуци, кореноплодни зеленчуци;
  • житни растения;
  • кора, клони, издънки на храсти и дървета.

При временна липса на храна, тя може да изяде собствените си изпражнения, особено след като твърдите фуражи не се усвояват веднага и излизат под формата на зелени отпадъци. Изядените изпражнения вече са разпределени под формата на кафява постеля.

Разгледайте породите бързорастящи зайци, декоративни зайци, бели зайци, козина и зайци, месни зайци.

Функции за развъждане

Водни зайци се размножават доста бързо, главно в периода от февруари до август. В много горещи зони, например в щата Тексас, зайците се размножават през цялата година. За годината в една жена се случва от 1 до 6 окрол.

Преди появата на бебетата, заекът внимателно изгражда гнездо със страничен вход, използвайки трева, листа и всякакви парцали. Често големи гнезда на дървета или копаене в пънове действат като гнездо. В допълнение към гнездото, женската изгражда още няколко гнезда за измама, за да осигури колкото е възможно повече своето потомство. Бебешкият заек продължава 35-40 дни. Средно, три бебета се раждат в едно кучило с максимален брой - 6. Зайците се раждат вече с вълна, но започват да виждат само към края на първата седмица от живота си, а още една седмица по-късно се опитват да изплуват от гнездото, което причинява затруднения на зайците. Малките деца напълно зрели за независим живот около месец след раждането им. Сексуалната им зрялост идва на възраст от 30 седмици.

Важно е! Средната продължителност на живота на водния заек в природата е 3–5 години, а у дома - от 4 до 15 години. Този индикатор зависи от няколко фактора - генетика, качество на храните и условия на задържане. Между другото, стерилизацията удължава живота на животното.

Случаят с Джими Картър

Една от най-известните истории, които се случиха с участието на речни зайци, беше неочакваната среща на 39-ия американски президент Джими Картър с един от тях. Това се случи през 1979 г., когато президентът почиваше в родния си град Плейнс, Джорджия, и отиде да лови риба само с лодка. Според историите на Джими Картър, заекът внезапно се появи във водата и започнал агресивно да преследва лодката, като скърцаше със зъби, правеше съскащ нос и се опитваше по всякакъв начин да влезе в него.

Знаеш ли? Ако премахнете всички потенциални врагове на зайци и им позволите да се размножават без ограничение, то след няколко десетилетия един заек ще живее на всеки квадратен метър от нашата планета.

Обърканият президент нямаше друг избор, освен да го поръси с вода, използвайки греблото, и да се опита да изгони животното. Този инцидент е заснет от фотограф на персонала в Белия дом от брега на реката, а по-късно информация за него е изтекъл в пресата.

Противниците на Картър не пропуснаха да се възползват от инцидента, за да се подиграят на президента, представяйки неговото правило като безпомощно и слабо. И пресата е присъдила на животното прякора "убиец на зайци", намеквайки за кръвожадния характер от известния филм "Монти Пайтън и Светия Граал". Певицата Том Пакстън, от своя страна, бе белязана от пародия на този случай и включи песента „Не искам зайче вани“ в новия си албум.

Трябва ли да запазя у дома?

Този тип зайци не се препоръчва да се държи у дома, тъй като те ще трябва да създадат специални условия - да построят резервоар. Той е необходим за добро здраве и задоволяване на естествените нужди на водния заек.

Ако го поставите в клетка, това ще доведе до много стрес, защото тези животни се нуждаят от огромна територия. В уединени условия, те ще се чувстват неудобно и постоянно копнеят.

Научете се как да се размножавате, как да се хранят зайци, особено през зимата; с какво се разболяват, както и какви заболявания са опасни за човека.

Водният заек е рядък и почти уникален вид, използван за свобода, простор и вода. И хората могат само да му се възхищават, да гледат откъм страничната линия. За щастие, макар и не толкова отдавна, той беше на ръба на изчезване, сега населението на тези животни постепенно се възстановява.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Категория: