Маринован заек в гювеч
![]() | Рейтинг: ![]() Сложност: ![]() Изпробвана: 2 ![]() Любима на 24 готвача ![]() | ![]() |

Снимката е добавена от ma_rri_na
Необходими продукти
- • 1 бр. заек
- • 1 ч.ч. ориз
- • 200 г стерилизирани гъби (може и пресни)
- • по 1 с.л. естрагон, чубрица и червен пипер
- • 3-4 с.л. готова марината по избор
- • черен пипер, сол
- • 1 кубче пилешки бульон
- • олио
- • дреболиите от заека (ако имате)
Начин на приготвяне
Зайчето се намазва с марината отвън и отвътре и се маринова за около час. Аз ползвам готова марината с чесън (ще кача снимки на нея), има я в повечето големи супермаркети. Ако нямате достъп до такъв, може да смесите 3-4 с.л. пикантина за пиле, 1 с.л. чесън на прах и 1-2 с.л. олио.
Запържват се гъбите, които са нарязани на по-дребно, а след 2-3 минути се добавят дреболийките (предварително сварени и нарязани на дребно). След като се позапържат се добавя ориза и се задушава докато стане стъклен. Добавят се естрагона, чубрицата, червения пипер, черния пипер, пилешкия бульон, сол и се разбърква. Добавя се 1 ч.ч. вода и се бърка докато ориза поеме водата.
Заекът се пълни с плънката около 50-60 % от вместимостта си, не тъпчете плънката докато се издуе коремчето, за да може оризът да стане по-сочен. В противен случай е много сух. Зашива се добре и се поставя в добре омазнен гювеч. Останалият ориз се разпределя около зайчето и се залива с 2 ч.ч. вода.
Пече се за около 2 часа на 180С градуса докато се зачерви добре.
Запържват се гъбите, които са нарязани на по-дребно, а след 2-3 минути се добавят дреболийките (предварително сварени и нарязани на дребно). След като се позапържат се добавя ориза и се задушава докато стане стъклен. Добавят се естрагона, чубрицата, червения пипер, черния пипер, пилешкия бульон, сол и се разбърква. Добавя се 1 ч.ч. вода и се бърка докато ориза поеме водата.
Заекът се пълни с плънката около 50-60 % от вместимостта си, не тъпчете плънката докато се издуе коремчето, за да може оризът да стане по-сочен. В противен случай е много сух. Зашива се добре и се поставя в добре омазнен гювеч. Останалият ориз се разпределя около зайчето и се залива с 2 ч.ч. вода.
Пече се за около 2 часа на 180С градуса докато се зачерви добре.
Рецептата е добавена от didkapan на 20 Ноември 2013 г.
![]() | Рецептата е участвала в конкурс Рецепта на месец Декември '13 [Ястия и супи] |
Още рецепти за:
Топ 100 рецепти 2013 ⋅ Ястия със заешко месо ⋅ Пълнен заек ⋅ Заек в гювеч ⋅ Мариновано месо и риба ⋅ Ястия с ориз ⋅ Ястия с гъби ⋅ Гювеч ⋅ Българска кухня
Свързани статии:
Подобни рецепти
Коментари
Трябва да сте влезли с акаунта си за да може да пишете коментари, добавяте рецепти и снимки и организирате рецептите, които харесвате в Любими.
Регистрирай се сега!
или

Регистрирай се сега!
или

(не изисква регистрация)
снимки от ma_rri_na ![]() [Изпробвал рецептата] |
![]() |
3 Юни 2020 |
# 3 ma_rri_na ![]() [Изпробвал рецептата] | Много апетитно стана. Ползвах течна марината за пиле. Около зайчето наредих нарязан 2 вида лук, селъри, морков, букет гарни с мащерка, естрагон и магданоз. За да не стане заека сух го гарнирах и с масло. [Изпробвана] | 3 Юни 2020 |
# 2 didkapan ![]() [Автор на рецептата] | Радвам се, че ви е харесал. | 7 Окт 2014 |
# 1 iuleto ![]() [Изпробвал рецептата] | Хареса ми. [Изпробвана] | 11 Сеп 2014 |
снимки от didkapan ![]() [Автор на рецептата] |
![]() ![]() |
20 Ное 2013 |
© Информацията в този сайт или части от нея не могат да бъдат използвани без изричното съгласие на авторите.