lylyt

08 декември 2008

Отглеждане и развъждане на зайците


За постигането на максималния брой от 7- 8 озайчвания за годината, зайците се отглеждат в закрити помещения, съблюдават се правила за хранене и се осигуряват оптимални условия за тяхното отглеждане. Необходимо е да се работи със зайци от упоменатите породи, които понасят такъв брой раждания.
Модела, който ще разгледаме е за 50 зайки - майки и полагащите се към тях 7 бр. мъжки зайци.
Зайкините майки се отглеждат по една в клетка. Мъжките зайци се отглеждат по един в клетка. Подрастващите за угояване от 30 до 60-дневна възраст се отглеждат по 7 - 8 в клетка, а от 60 до 90 дневна възраст по 6 бр. На зайче е необходимо да се осигури 0,08-0,10 кв.м подова площ от клетката. За влизащите новозакупени в основно стадо зайци е необходимо да са под карантина в отделно помещение, като женските се настаняват по З в клетка, а мъжките - по един. За всички категории зайци се използват стандартни метални клетки с размери 800 мм дължина. 600 мм дълбочина и 400 мм височина
Отворите на мрежата на пода са 15:50 мм, за да могат да изпадат екскрементите и зайците да не си нараняват краката, на страничните стени и тавана на клетката отворите са 25:50 мм с оглед икономия на метал.
Клетките за зайкините майки са разположени на един етаж, монтирани на винкелова носеща конструкция.
Подът на клетката е на височина 700 мм от земята с оглед по-лесното обслужване на животните.
Подрастващите от 30 до 90-дневна възраст, ремонтните и излезлите от основно стадо се отглеждат в клетки на два етажа. При двуетажното разположение на клетките под горния етаж е поставена отражателна ламарина. която да предпазва животните на долния етаж от падащите отгоре екскременти. С оглед по-лесното почистване желателно е и при едноетажното разположение да има такава ламарина. Двуетажното разположение на клетки е много удобно, защото се пести място.
За всички категории зайци клетките се оборудват с хранилка, а за зайкините майки - и с родилно сандъче. Желателно е клетките да се оборудват и с поилки, което многократно улеснява работата и предпазва водата от замърсяване.
Младите зайци да се отглеждат при най-благоприятни условия на хранене и гледане, за да се получат здрави с добро телосложение животни, които са приспособени към нашите условия.
На младите зайкини от основно стадо да се контролира плодовитостта, млечността, интензивността на растеж на малките зайчета и оползотворяването на фуражите. Зайкини раждали под 6 броя зайчета се бракуват.
До голяма степен плодовитостта на зайците зависи от тяхната възраст, а също така и от възрастта на мъжкия заек. Най-висока плодовитост се наблюдава, когато се покриват млади зайкини с млади зайци и млади зайкини с възрастни зайци, а наи-ниска е плодовитостта, когато се покриват стари зайкини със стари зайци. За целта се води личен картон на зайкините и мъжките разплодници, закачен отпред на хранилките.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]



<< Начална страница